szabó m. attila
erdélyi és moldvai helységnévtár

       helységnévtárak   » erdélyi és moldvai helységnévszótár
 
    román a b c d e f g h i j l m n o p r s t u v z
 
  magyar a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v z
 
  német a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v w z
 
  megye a b c g h i m n s t v
  keresés megye  
  keresés ékezet nélkül megye  
       
 
| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzõzõm

trafic ranking

 
     
 

Szabó M. Attila

1938. nov. 15-én születtem Szilágysomlyón, Szilágy megyében. Az általános iskolát a szilágysomlyói 2. számú magyar tannyelvű iskolában végeztem 1952-ben, a zilahi Ady Endre Középiskolában érettségiztem 1955-ben. 1957-1961 között a Bolyai, majd a Babeş-Bolyai Tudomány Egyetem történelem-magyar nyelv és irodalom karán folytattam tanulmányaimat és kaptam tanári képesítést.

Pályám állomásai. Szilágysomlyó, Szilágyperecseny (ált. isk.) Erzsébetváros, Kiskapus, Medgyes (líceum). 1999-ben I. fokozatú tanárként nyugállományba vonultam. 2003 januárja óta Székelyudvarhelyen élek.

Kutatási területem: helységnévkutatás, Erdély közigazgatásának változásai, Erdély statisztikája, a szász székek története.

1992-ben feleségemmel együtt állítottuk össze a Kriterion Kiadó által gondozott Erdélyi helységnévtárat, ennek 2002-ben a Kriterion kiadta a második, bővített és javított kiadását. Ebben az évben a csíkszeredai Pro Print Nyomda és Könyvkiadó és a budapesti Teleki László Intézet gondozásában megjelent Erdély, Bánság és Partium történeti és közigazgatási helységnévszótára. A két kötetes munkában 5818 település adatai szerepelnek, először találhatók meg egyetlen kiadványban Erdély, Bánság és Partium nemzetiségi közösségeinek helynevei (román, magyar, német, szász, sváb, cseh, szlovák, szerb, horvát, ukrán (ruszin), bolgár, jiddis, török, lengyel helynevek). A Romániai Magyar Irodalmi Lexikon III. kötetének munkatársa voltam 1994-be. Cikkeim és tanulmányaim hazai és magyarországi lapokban jelentek meg.

kapcsolódó
» útmutató
» a szerzõről
» jelmagyarázat
» visszakeresõk
további repertóriumok

» Erdélyi és moldvai helységnévtár
» Erdélyi helynévkönyv
» Határon túli magyar helységnévszótár
» Helységnévváltozások Köztes-Európában (1763-1995)

 
   
 
(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2024
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék